Matkustajasta oman elämän ohjaajaksi- Mikä muuttui?
Kerron tässä blogissa omista toiminnanohjauksen haasteistani ja siitä, miten ne näkyivät aiemmin arjessani. Kerron myös siitä, miten elämä on muuttunut oikeanlaisen työskentelyn ja välineiden avulla. Kirjoituksellani haluan tukea ja rohkaista kaikkia teitä samanlaisten haasteiden kanssa painivia. Toivottavasti teksti oivalluttaa ja rohkaisee sinua tukemaan ja kehittämään omia toiminnanohjauksen taitojasi ja etsimään oikeanlaisia keinoja matkan varrelle.
Lapsuus ja nuoruus
Lapsena toiminnan ohjauksen haasteeni näkyivät siten, että koulussa minun oli vaikeaa ohjata tarkkaavuuttani ja tunneilla saatoin upota omiin mielikuvamaailmoihini. Unohtelin myös koulutavaroita kotiin ja silloin tällöin myös bussikortti oli jossakin muualla, kuin repun etutaskussa. Muistan, miten minua ärsytti oma ”huolimattomuuteni” sekä ”huolettomuuteni” ja sätin itseäni siitä. Kaipaan ja kaipasin siisteyttä ja järjestystä. En pitänyt myöskään, että tavarat olivat hukassa tai, että unohtelin asioita. Koin monesti voimakasta ristiriitaa siitä, että toimintani ei ollut toiveideni kanssa samassa linjassa. Tuolloin en ymmärtänyt sitä, mistä oikeastaan oli kysymys.
Nuorempana tunnistin itsessäni ja toiminnassani joitakin toiminnanohjauksen ja tarkkaavuuden haasteita, mutta en osannut ajatella sitä, miten paljon haasteet vaikuttivat arkeeni. Opiskelujani ja tekemisiäni nuorena ja nuorena aikuisena leimasi ylisuorittaminen. Mikään ei tuntunut kelpaavan minulle. Olen nyt jälkeenpäin ymmärtänyt, että yritin ylisuorittamisella kompensoida puutteitani toiminnanohjauksessa. Ne asiat mitkä osasin, halusin tehdä täydellisesti. Toisaalta olin valtavan epävarma vahvuuksistani.
Lasten syntymät ja töihin paluu
Lasten syntymät ja sen jälkeinen töihin paluu, oli selkeä kohta, missä huomasin haasteideni olemassaolon. Lasten saamisen jälkeen töihin paluu, uuden lapsiperhearjen ja työn yhdistäminen oli uuvuttavaa ja ylikuormittavaa. En pystynyt enää samalla tavalla ylisuorittamaan töissä, koska lapsiperhearki vei omat veronsa. Väsymys kasaantui ja huomasin, että ihan tavallinen arki tuntui liian kuormittavalle. Mietin monesti, että selviäisin töistä tai lapsiperhearjesta, mutta en molemmista yhtä aikaa.
Toiminnanohjauksen haasteet ja kuormittuminen lapsiperhearjessa:
- Katkonainen yöuni
- Omien tarpeiden kuuleminen saattaa jäädä taka-alalle
- Jatkuva ylivireystila
- Lasten tarpeista huolehtiminen vaatii jatkuvaa toiminnanohjauksen taitoa
- Melu jatkuva liike ja muut aistiärsykkeet kuormittavat (itku, leikkivien lasten äänet, liike)
- Struktuurien luominen (itselle haastavaa, miten luoda sitä lapsille)
- Töiden ja arjen yhteen sovittaminen
- Aikatauluttaminen
- Lasten päiväkoti, koulu ja harrastusasioista huolehtiminen/muistaminen
- Aistit koko ajan hereillä, mitä lapset tekevät – kuormittaa
Lapsiperhe arjen ja työelämän yhteensovittamisessa on haastetta vanhemmallekin, joilla ei edes ole toiminnanohjauksen haasteita. Haasteiden kanssa kuormitus voi olla melkoinen. Ei siis ole ihme, miksi nuoret äidit saattavat uupua lapsiperhearjessa ja töiden yhdistelmässä.
Keinot ja miten arki on muuttunut
Lasten kasvettua minusta alkoi tosissaan tuntua siltä, että jonkin asian on muututtava. Päällimmäisenä minulla oli mielessä oma työ. Olin yli 20-vuotta tehnyt töitä opetusalalla ja siitä luokanopettajana sen 20-vuotta. Olin alkanut ymmärtämään millaiset asiat minua kuormittivat ja mistä palautuisin. Itsetuntemus onkin avain kaikenlaiseen muutokseen. Haasteiden ja vahvuuksien tunnistaminen auttavat löytämään sen parhaan tien itselle sopivaan työhön, ihmissuhteisiin ja tapaan elää.
Työ: Lähdin pohtimaan omaa opettajan työtäni ja sitä, mitkä asiat siinä kuormittavat minua. Kuormittavia tekijöitä löytyi yllättävän paljon ja pitkällisen pohdinnan jälkeen aloin vakavissani miettimään, mikä voisi olla toisenlainen työ, missä minun olisi parempi olla. Lähdin vahvuuksieni ja mielenkiinnon kohteideni kautta miettimään erilaisia vaihtoehtoja.
Tällä hetkellä yrittäjänä koen, että saan toteuttaa itseäni, kehittää osaamistani ja työ motivoi ja antaa minulle iloa. Töihin meneminen ei tunnu vastenmieliselle ja kuormittavalle. Yrittäjänä pystyn luomaan työn sellaiseksi, missä pystyn huomioimaan haasteeni ja tekemään työtä siten, että kuormittuminen ei kasva liian suureksi. Aina työn vaihtaminen ei ole vaihtoehto, vaan tällöin työolosuhteita voi lähteä muokkaamaan mahdollisuuksien mukaan sellaisiksi, että esimerkiksi liiallinen kuormittuminen vähenee. Esimies kannattaa otta myös mukaan tähän keskusteluun.
Arki: Arjessa minulla on nykyään tietyt, pysyvät rutiinit, joiden avulla saan hallittua aikaani. Lisäksi kalenteroin, suunnittelen ja ennakoin tulevia asioita hyvissä ajoin. Struktuuri ja tavoitteet auttavat minua sekä yritykseni kanssa että kehittymään omassa elämässäni. Lisäksi treenaan toiminnanohjauksen taitoja edelleen päivittäin.
Lopuksi
Miksi toiminnanohjauksen ja tarkkaavuuden haasteita kannattaa kehittää? Jos minulle olisi näytetty 20-vuotta sitten, millaista elämä ja arjen pyörittäminen voisi olla hyvillä toiminnanohjauksen keinoilla, olisin ehdottomasti halunnut jo silloin oppia nämä keinot. Olisin esimerkiksi pystynyt paljon paremmin tukemaan omien lasteni toiminnanohjauksen taitoja jo heidän varhaislapsuudestaan lähtien. Seilasin aivan liian kauan oman elämäni matkustajana ja annoin arjen kuljettaa ja riepotella minua. Sen sijaan, että olisin voinut siirtyä koman elämäni kapteeniksi ja ohjailla elämääni haluamaani suuntaan. Lähde kasvamaan Oman elämäsi kapteeniksi valmennukseni kautta. Oman elämän ohjaajaksi -valmennuksessa luomme sinullekin vahvan pohjan lähteä kehittämään omia arjen hallinnan taitojasi askel askeleelta kohti helpompaa arkea.
Lämmöllä Hanna valmentaja ja kouluttaja