Free stock photo of adult, artistic, back to back

Mikä ihmeen neurokirjo?

Neurokehityksellisistä häiriöistä käytetään puhekielessä nimitystä neurokirjo. Neurokehityksellisiä häiriöitä ovat ADHD, Tourette, kielellinen kehityshäiriö sekä autismikirjon häiriöt. Neurokehityksellisissä häiriöissä haasteet ovat nimensä mukaisesti aivojen kehityksessä tulleita häiriöitä eli ominaisuudet ovat jossakin muodossa olleet ihmisellä jo hänen syntymästään asti.

Neurokehitykselliset häiriöt voivat vaikuttaa muun muassa yksilön tunne- ja vuorovaikutustaitoihin, tarkkaavuuden- ja toiminnanohjauksen kykyihin sekä kykyihin säädellä omia tunteitaan. Lisäksi haasteina voi olla erilaisia aistien yli- ja aliherkkyyksiä sekä kuormittumis- ja stressitaipumusta. Neurokehityksellisiin häiriöihin liittyy monesti myös liitännäisdiagnooseja. Neurokirjon piirteitä voi esiintyä ihmisillä myös lievinä, yksittäisinä haasteina siten, että ne eivät yllä diagnoosiksi asti. Tästä huolimatta haasteet voivat kuitenkin vaikuttaa ja vaikeuttaa arjen sujuvuutta.

Toiminnanohjauksen ja tarkkaavuuden haasteet

Keskityn tässä blogissa ja ylipäätään valmennuksissani käsittelemään ja tukemaan tarkkaavuutta ja toiminnanohjauksen haasteita. Toiminnanohjauksen ja tarkkaavuuden haasteet näkyvät arjessa muun muassa kuormittumisherkkyytenä, tekemisen aloittamisen haasteina, keskeneräisinä töinä ja pahimmillaan uupumisena. Moni on varmaan tunnistanut itsessään näitä ominaisuuksia, mutta ei ole ehkä tullut ajatelleeksi, että kyse voi olla neurokirjon piirteistä.

Kirjaan tähän joitakin esimerkkejä siitä, miten neurokirjon piirteet saattavat näyttäytyä arjessa.

  • Sinun voi olla vaikeaa, jopa mahdotonta keskittyä ”tylsään”, sinua kiinnostamattomaan aiheeseen.
  • Sinua kiinnostava aihe voi viedä keskittymisesi niin pitkälle, että saatat unohtaa syömisen ja juomisen. Päähäsi ei mahdu tuolloin muita asioita.
  • Innostut uusista asioista, mutta innostus laskee myös yhtä nopeasti. Löytyykö kaapeistasi monenlaisia aloitettuja uusia harrastusvälineitä, jotka ovat jääneet, innostuksen mentyä ohitse, käyttämättömiksi.
  • Siirtymätilanteet ovat sinulle haastavia. Siirtymätilanteisiin liittyy paljon kuormittavia tekijöitä muun muassa tavaroiden pakkaaminen ja siirtyminen paikasta toiseen.
  • Olet usein myöhässä tai viimetipassa.
  • Kuormitut meluista, kirkkaista valoista tai ihmispaljoudesta.
  • Pääsi sisällä on jatkuva ajatusten ilotulitus.
  • Kehosi käy jatkuvasti ylikierroksilla.
  • Puhut paljon tai vetäydyt mielellään.
  • Sinulla on koti täynnä keskeneräisiä ”projekteja”.
  • Rakastat järjestystä, mutta järjestyksen ylläpitäminen on sinulle haastavaa.
  • Kotiisi kerääntyy epämääräisiä kasseja ja pinoja, jotka odottavat järjestelyä ja sitä oikeaa hetkeä.
  • Laskujen maksaminen on vastenmielistä puuhaa ja sitä on helppoa siirtää.
  • Unohtelet herkästi asioita.

Harvempi meistä tunnistaa omalle kohdalleen kaikkia yllä mainittuja asioita, mutta jos sinulla on haasteita tarkkaavuudessa ja toiminnanohjauksessa, useampi asia varmasti osuu kohdalleen.

Mitä voin tehdä haasteilleni?

Jos koet, että haasteesi kuormittavat ja vaikuttavat arkeesi merkittävästi, suosittelen keskustelemaan asiasta terveydenhuollon ammattilaisten kanssa. Diagnoosin saaminen voi olla helpotus ja sitä kautta on mahdollisuus päästä erilaisiin tuettuihin valmennuksiin ja muun tuen piiriin. Mikäli et kaipaa diagnoosia, vaan vinkkejä ja apuja arjen helpottamiseen, voin auttaa sinua. Oman elämän ohjaajaksi- valmennuksessa lähdemme rakentamaan sinulle pohjaa, jolla saat rakennettua itsellesi uusia ja toimivia tapoja arkeen. Oman elämän -ryhmävalmennus starttaa tammikuussa, joten nappaa paikkasi marraskuun aikana early bird hintaan. Kysy lisää ryhmävalmennuksesta suoraan sähköpostistani info@kurssihelina.fi tai instagramtilini @helpompi_arki kautta.

Lopuksi

Neurokirjon piirteitä voidaan tukea monilla hyväksi havaituilla keinoilla ja niiden yhdistelmillä. Oman elämän valmentajaksi -valmennuksissani olen hyödyntänyt neurokirjon asiantuntemustani, mielen toiminnan, tapojen muuttamisen ja stressinhallinan keinojen erityisosaamistani. Valmennuspaketti on rakennettu kokonaisvaltaisesti tukemaan hyvinvointia ja auttamaan pysyvien muutosten tekemistä ja itsetuntemuksen vahvistamista. Olet lämpimästi tervetullut tukemaan hyvinvointiasi neurokirjon piirteiden kanssa.

Lämmöllä Hanna Toivanen KM, neurokirjon asiantuntija, mentaalivalmentaja, psyykkinen valmentaja, rentoutusvalmentaja