Onko minulla haasteita toiminnanohjauksessa?
Tavarat jatkuvasti hukassa, unohtelua ja aikataulujen sekaannusta. Aika normaalia ruuhkavuosissa elävän ihmisen elämää, eikö? Entä kuulostaako tämä tutulle? Kiireellä kaupan kautta kotiin ruuan tekoon. Olet jo aikataulusta myöhässä, koska töistä lähteminen kesti, unohdettuasi ajankulun jutellessasi työkaverin kanssa. Tiedät myös, että ruokakaupassa olisi pitänyt käydä jo eilen, jotta tänään ei olisi tullut niin kiire, mutta eilen kauppaan lähtö vain tuntui liian työläältä. Kaupassa kestää, koska et ollut suunnitellut kauppaostoksiasi etukäteen ja ostosten loppuhinta hirvittää. Ex-tempore ostokset ovat sinulle tyypillinen tapa tehdä ostoksia, koska suunnittelu ei kiinnosta, siihen ei ole mielestäsi aikaa tai et saa sitä aikaiseksi.
Kotona eteisessä pomppaa silmille lasten vaatekasat pitkin lattioita, koska et ole saanut siirrettyä edelliskauden vaateita varastoon ja naulakot pursuilevat liian paljoista vaateista. Eteisen lipaston päällä tervehtii kirjelaskut, mitkä piti hoitaa jo viimeviikolla. Siirrellessäsi itsellesi kulkuväylää eteisestä keittiöön syyllistät itseäsi saamattomuudesta ja laiskuudesta. Ruuanlaitto tapahtuu pikaisesti, jotta lapset ehtivät harrastuksiin ja syödä ennen harkkoja.
Ruokailu tapahtuu myös vauhdikkaasti ja lapset sinkoilevat ruuan jälkeen etsimään harkkatavaroitaan, kuka mistäkin. Nuorin lapsista tulee luoksesi ja suree ettei löydä sotkuisesta kaapistaan mitään. Siinä hetkessä, kiireessä, kuormittuneena ja syyllisyyden tuntoisena tiuskaiset lapselle, että jatka etsimistä kyllä se siellä on. Syvällä sisimmässäsi tunnet riittämättömyyttä ja pettymystä itseesi, ettet ole saanut pidettyä lasten kaappeja siistinä. Mietit myös, miksi huusit lapselle, vaikka se ei olisi ollut tarpeellista. ”Miksi tämä kaikki on niin vaikeaa?” -ajattelet.
Kuulostiko tutulle?
Tiedätkö miten tarina olisi voinut jatkua? Jos tiedät, sinulla voi olla omakohtaisia kokemuksia vastaavan kaltaisesta arjesta. Äärimmäisen kuormittavaa, eikö? Jatkuvaa tulipalojen sammuttelua, kiirettä, suorittamista ja vaikka suoritat koko ajan, tunnet huonommuutta ja pettymystä tekemättömistä asioista. Illalla voit olla niin kuormittunut ja hermosto käy ylikierroksilla ja unta on mahdotonta odotella muutamaan tuntiin.
Saatat pohtia: Onko kaikkien arki tällaista? Mikä minussa on vikana? En aikanaan halunnut tällaista elämää, mikä muuttui?
Tarkkaavuuden ja toiminnanohjauksen haasteet
Voi olla, että olet oikeassa. Lapsena haasteet eivät ole lievässä tarkkaavuuden ja toiminnanohjauksen haasteessa välttämättä kovin selkeät. Mikäli haasteet ovat sen verran lieviä ja kuormitus on ollut siedettävää, lapsena ja nuorena koetut haasteet toiminnanohjauksessa ja tarkkaavuudessa eivät ole korostuneet niin selvästi, vaikka ne ovatkin siellä olleet.
Voi olla hyvin mahdollista, että kuormittumisen haasteet alkavat korostua, kun elämässä tulee vaiheita, jolloin kuormittavia tekijöitä tulee lisää. Perheen perustaminen ja lapsiarki voi olla yksi tekijä, jolloin haasteet alkavat tulla selvemmin näkyviin. Lapsiarjessa pitää selviytyä päivätöistä, hoitaa kotia, hoitaa lasten tarpeet, parisuhde ja vielä omatkin tarpeet. Lisäkuormaa voivat tuoda huolet taloudesta, työpaikan säilymisestä tai muusta epävarmuudesta.
Haasteiden tunnistaminen, avain ymmärrykseen
Omien toiminnanohjauksen ja/tai tarkkaavuuden haasteiden tunnistaminen on avain oman toiminnan ymmärtämiseen. Tämä voi olla helpottava havainto, joka auttaa suhtautumaan omiin haasteisiin ja toimintaan myötätuntoisemmin, ilman jatkuvaa itsensä syyttelyä. Haasteiden tunnistaminen auttaa myös löytämään tukea ja apua haasteisiin.
On selvää, että tarkkaavuuden ja toiminnanohjauksen haasteet eivät ilmaannu yht´äkkiä, vaan ne ovat olleet jo lapsesta asti olleet olemassa. Eri ikäkausina ja erilaisissa elämäntilanteissa ne voivat näyttäytyä eri tavoin. Kuten jo aiemmin toin esille moni saattaa havahtua omiin haasteisiinsa vasta myöhemmällä iällä. Mikäli sinulle tuli epäilys, että sinulla saattaisi olla haasteita toiminnanohjauksessa ja tarkkaavuudessa, lähde etsimään lisää tietoa aiheesta. Lisätietoja ja vinkkejä toiminnanohjauksen ja tarkkaavuuden haasteisiin löydät muun muassa instagram sivuiltani @helpompi_arki. Toiminnanohjauksen tukemiseen ja arjen helpottamiseen on toimiva Oman elämän ohjaajaksi -valmennus, missä työstetään haasteiden muovaamia toiminta ja ajattelutapoja uusiin ja toimivampiin. Tällöin muutos helpompaan arkeen voi alkaa.
Lopuksi
Haasteet eivät kokonaan poistu elämästämme, mutta niiden kanssa on mahdollista tulla toimeen. Apua on saatavilla, joten älä jää toiminnanohjauksen ja/tai tarkkaavuuden haasteiden kanssa yksin. Haasteet eivät myöskään ole vika, vaan ominaisuus, jonka kanssa pystyy oppia elämään. Tärkeintä on löytää keinot, miten haasteet saa haltuun siten, että ne rajoittavat elämää mahdollisimman vähän.
Lämmöllä Hanna Toivanen, KM, kouluttaja, valmentaja, toiminnanohjaustaitojen oivalluttaja