Uskomukset esteenä muutokselle
Aluksi
Pienellä lapsella on mahtavana supervoimana tunne kaikkivoipaisuudesta. Kaikki on mahdollista ja minäpystyvyys on rajaton. Elämä kuitenkin alkaa muokkaamaan pienen lapsen kaikkivoipaisuutta ja kaventamaan sitä. Lapsi tulee kohtaamaan pettymyksiä huomatessaan kykyjensä tai mahdollisuuksiensa rajallisuuden. Näin meille alkaa pikkuhiljaa kehittymään ajatus siitä, mitä osaamme, missä olemme hyviä ja mihin emme koe kykenevämme. Uskomuksemme itsestämme alkavat muovautua.
Sosiaalisen ympäristön vaikutus uskomuksiimme
Sosiaalisessa ympäristössä kasvaessamme, emme voi välttyä siltä, että ympäristömme muokkaa meitä. Sosiaalisella ympäristöllä on myös vaikutus uskomuksiimme. Miten meidät nähdään yhteisöidemme jäseninä. Näitä ovat muun muassa perhe, suku, päiväkoti ja koulu. Näillä yhteisöillä on suuri vaikutus uskomustemme syntyyn. Uskomusten syntyyn vaikuttaa myös oma yksilöllinen tapamme lähestyä asioita ja se, miten koemme ympäristömme ja sieltä tulevat viestit.
Uskomusten syntyminen
Pikkuhiljaa kasvaessamme aikuisuuteen on meille jo kehittynyt tunne minäpystyvyydestämme eli siitä, mitä koemme osaavamme ja mitkä asiat koemme haastavina. Uskomuksilla on voimakas vaikutus minäpystyvyytemme syntyyn.
Ajatellaan kuvitteellinen tilanne, missä koululainen on koulupalaverissa vanhempiensa kanssa. Palaverissa käydään lapsen osaamisia ja haasteita. Palaverissa opettaja toteaa, että yhdyssanoja vielä opetellaan ja ne eivät ole vielä ihan selkeitä lapselle. Toinen vanhemmista komppaa opettajaa sanoen, että minulle äidinkieli oli aina vaikeaa koulussa, lapsi on varmaan saanut heikot äidinkielen lahjani. Lapsen kielellisessä osaamisessa ei todellisuudessa ole välttämättä mitään, sen suurempaa haastetta, mutta lapselle voisi tilanteesta tulla sellainen käsitys, että hän ei ole hyvä äidinkielessä. Ajatus jää itämään lapsen mieleen ja aina, kun jokin tehtävä tai asia äidinkieleen liittyen on haastava tai menee pieleen, lapen tiedostamaton mieli alkaa vahvistamaan uskomustaan huonosta äidinkielen taidosta.
Uskomukset voivat saada alkunsa jostakin ihan pienestä, mitättömältä tuntuvasta tilanteesta, sanasta, kommentista, ajatuksesta tai asian tulkinnasta. Väliin tarvitaan yksilön oma kokemus asiasta ja uskomuksen vahvistuminen myöhemmin. Uskomus voi siis saada alkunsa periaatteessa, vaikka väärinkäsityksestä.
Uskomusten vaikutus elämään
Uskomuksilla on hyvin suuri vaikutus elämäämme, mikäli emme tiedosta niitä ja lähde tietoisesti tarkastelemaan niiden todenperäisyyttä. Uskomukset vaikuttavat suoraan minäkuvaamme, minäpystyvyyteemme ja tapaamme ajatella ja tulkita maailmaa. Jos palaamme aiempaan kouluesimerkkiin ja jatkamme sitä hiukan, voimme nähdä uskomusten vaikutukset elämäämme ja valintoihimme, joita elämässämme teemme tai olemme tehneet.
Kuvitellaan, että tämä koululainen, joka alkoi uskoa huonoon kielelliseen kyvykkyyteensä, olisikin todellisuudessa kielellisesti lahjakas. Ilman tällaisen uskomuksen syntymistä hänestä kirjoittaminen olisi ollut hänelle valtavan tärkeää ja tulisi myöhemmässä elämässä myös tärkeäksi itsensä ilmaisun välineeksi. Kirjoittaminen olisi hänelle niin mieleistä, että hän suuntaisi opiskelunsa kirjallisuuden pariin ja hänestä tulisi tunnettu kirjailija. Näin olisi tapahtunut ilman uskomusta, mutta tämän kuvitteellisen uskomuksen kanssa, hän vältteli kirjoittamista viimeiseen asti, koska hän uskoi olevansa siinä niin huono.
Ei siis ole yhdentekevää, millaisia uskomuksia meillä on itsestämme. Meillä jokaisella on uskomuksia, jotka eivät ole todenmukaisia. Tällöin ne toimivat todellisen kyvykkyytemme jarruina. Voisiko olla suurempaa menetystä, kuin elää koko elämänsä ymmärtämättä omaa todellista potentiaaliaan.
Lopuksi
Uskomukset heijastavat suoraan toimintaamme. Uskommeko pystyvämme muuttamaan tapojamme ja toimintaamme meille suotuisaan suuntaan? Jotta tapojen ja ajattelun muuttaminen onnistuisi, meillä tulee olla keinot tunnistaa haitallisia uskomuksiamme ja päästä niistä irti. Oman elämän ohjaajaksi yksilö- ja ryhmävalmennuksessa sinut autetaan tunnistamaan haitallisia uskomuksiasi ja päästämään niistä irti. Tämän kautta itsetuntemuksesi kasvaa ja pääset asettamaan itsellesi tavoitteita, joihin et aiemmin ole uskonut yltäväsi. Varaa yksilövalmennus tämän linkin kautta Oman elämän ohjaajaksi -yksilövalmennus tai kysy paikkaa tammikuussa alkavaan ryhmävalmennukseen. Kysy lisätietoja valmennuksista info@kurssihelina.fi. Ota myös instagramtilini @helpompi_arki seurantaan.
Lämmöllä Hanna